EMDR

EMDR is een afkorting van: Eye Movement Desensitisation Reprocessing.

Het is een methode waarbij snel en diepgaand beladen herinneringen en trauma’s verwerkt kunnen worden. Dat kan een geweldsmisdrijf, een plotseling overlijden van een naaste, een verkeersongeval, rijangst zijn. Maar ook als iemand gepest is of angsten heeft biedt EMDR vaak een oplossing.

Bij EMDR richt je je op de sensaties van beladen gebeurtenissen (beelden, gevoelens, emoties of gedachten) terwijl er tegelijkertijd een afleidende stimulus is door klikjes die je hoort via een koptelefoon of door oogbewegingen. Dit wordt ook wel bilaterale stimulus genoemd.

Per behandeling verandert al gauw de emotionele beleving gekoppeld aan de herinnering. De aanvankelijk beladen gevoelens worden meestal vrij snel neutraal of zelfs spontaan positief.

Er is inmiddels al veel wetenschappelijk onderzoek verricht maar hoe het precies werkt weten we nog steeds niet. Wel is aangetoond dat de behandeling effectief is bij het verwerken van angst en trauma. EMDR wordt tegenwoordig breder ingezet bij allerlei andere problemen.